Tuzlanskog Odreda br. 6

HTML

+387 35 307-700 ili 307-701
Slika 92
Slika 91
Novosti

Obilježen Svjetski dan dijabetesa 2019.

 

19.11.2019 14:53
Slika
 

U cijelom svijetu 14. novembar se obilježava kao Svjetski dan dijabetesa.

Prema podacima Međunarodne federacije za dijabetes trenutno u svijetu od dijabetesa boluje preko 425 miliona ljudi. Jedno od dvoje ljudi  u ovom trenutku živi s dijabetesom a nema dijagnosticiran dijabetes. I ove godine, kao i predhodne, tema Svjetskog dana dijabetesa je „Porodica i dijabetes“. Činjenica da je riječ o dvogodišnjoj kampanji, govori dovoljno o tome koliko je porodica važna u prevenciji, edukaciji i liječenju oboljelog člana porodice.

 

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona je tim povodom sa partnerima obilježio ovaj dan na tri lokacije:

 

  • U prostorijama Bingo Sjenjak u saradnji sa Udruženjem/Udrugom medicinskih sestara i tehničara u FBiH je organizovano mjerenje šećera u krvi, mjerenje krvnog pritiska, podjela promotivno edukativnih letaka, te savjetovanje i razgovor sa sugrađanima.

 

  • U saradnji sa Švicarskim Crvenim križem i Mrežom aktivnog starenja TK je organizovano mjerenje šećera u krvi u općinama Gradačac, Lukavac, Živinice i Tuzla u Centrima za aktivno starenje

 

  • Na Trgu slobode u saradnji sa Udruženjem građana roditelja i prijatelja djece sa dijabetesom Novi Horizonti Tuzla, takođe je organizovano mjerenje šećera u krvi te podjela promotivno edukativnih letaka.

 

 

Svjesnost o masovnosti oboljenja i potencijalnoj ugroženosti svake porodice treba da bude motiv za planiranje, razvoj, promociju i učešće svih segmenata društva kada je u pitanju ovo oboljenje.

0 0