Tuzlanskog Odreda br. 6

HTML

+387 35 307-700 ili 307-701
Slika 92
Slika 91
Novosti

SVJETSKI DAN SRCA 2019

 

30.09.2019 15:39
Slika
 

Kardiovaskularne bolesti, odnosno bolesti srca i krvnih sudova, predstavljaju vodeću grupu oboljenja kako u svijetu tako i na našim prostorima. Ove bolesti, među kojima su vodeće srčani i moždani udar, su uzrok smrti kod više od 17 miliona ljudi u svijetu na godišnjem nivou, i kao takve predstavljaju veliki javnozdravstveni problem. Glavni faktori rizika za nastanak bolesti su prekomjerna tjelesna težina, nedovoljna fizička aktivnost, nezdrava ishrana, konzumiranje alkohola i cigareta, odnosno faktori na koje uglavnom možemo uticati.

Dana 29.09.2019.godine, predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona su zajedno sa predstavnicima Klinike za kardiologiju UKC-a Tuzla i Službe za porodičnu medicinu Doma zdravlja Tuzla, obilježili Svjetski dan srca. Tim povodom, osim razgovora sa građanima i podjele edukativno-promotivnog materijala, na dvije lokacije u Tuzli ( na Trgu Slobode i ispred kino Centar), građanima su mjereni tjelesna težina, krvni pritisak, šećer u krvi, holesterol i trigliceridi.

Preporuke za zdravlje kardiovaskularnog sistema, kao i zdravlje cjelokupnog organizma, obuhvataju redovnu fizičku aktivnost barem 30 minuta dnevno, održavanje primjerene tjelesne težine, zdravu ishranu bogatu svježim voćem i povrćem, smanjen unos soli, te prestanak konzumiranja alkohola i cigareta.

0 0