Tuzlanskog Odreda br. 6

HTML

+387 35 307-700 ili 307-701
Slika 92
Slika 91
Novosti

Mjesec borbe protiv raka dojke 2019

 

19.11.2019 14:52
Slika
 

Mjesec oktobar je posvećen podizanju svijesti javnosti o raku dojke. Tokom ovog mjeseca imamo priliku da naglasimo važnost prevencije i mogućnosti ranog otkrivanja kao i da se svi zajedno podsjetimo kako je potrebno na vrijeme početi brinuti o svom zdravlju.

Rak dojke se najčešće javlja kod žena izad 50. godina života ali nažalost bolest se bilježi sve više kod mlađih žena. U svijetu se otprilike svake godine dijagnosticira oko 1,3 miliona novih slučajeva raka dojke.

Faktori povezani s nastankom i razvojem raka dojke su: genetski faktori (rak dojke u porodici), dob, prva menstruacija prije 12. godine života, zadnja menstruacija iza 50. godine, nerađanje ili rađanje prvog djeteta iza 30. godine.

Postoji i niz drugih faktora koji se odnose na nezdrave stilove života, kao što su nezdrava prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost, pušenje, neprimjerena konzumacija alkohola i stres. Na iste uz malo truda i dobre volje možemo itekako utjecati te tako sačuvati vlastito zdravlje.

Zdravstveni radnici Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona održali su edukativna predavanja u lokalnim zajednicama Gornja Tuzla i Slavinovići 30.10.2019. godine. Na edukativnim predavaanjima je takođe posvećena pažnja psihološkom momentu i jačanju stava žena kako strah ne bi bio kočnica redovnim pregledima. U navedenim lokalnim zajednicama je podijeljen i tematski edukativno-promotivni materijal.

Cilj edukativnih predavanja je bio upoznati žene sa značajem kontinuiranog samopregleda i preventivinih pregleda

0 0